Knjiga o Stepincu – promocija u Kosači

Kardinal Stepinac i nesporazumi sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom: Srpski patrijarha Irenej je utjecao kod Pape da se ne proglašava kardinal Stepinac svetim. Optužio ga je za pokrštavanje Srba i sudjelovanje s NDH u pokolju i progonu Srba iz Hrvatske. Da bi se ti nesporazumi otklonili Papa je odredio da se osnuju dvije komisije, jedna sa strane Katoličke Crkve među Hrvatima i druga sa strane SPC te da se raščiste sporna pitanja. Mi našu stranu ne trebamo uvjeravati da je kardinal Stepinca svetac,… U početku djelovanja komisija dogovoreno je da rad komisija ne može vječno trajati nego godinu dana. Rad i vrijeme komisija je završen, i svatko je ostao na svojoj početnoj poziciji.

Predsjednik komisije s Katoličke strane bio je biskup Ratko Perić. Biskup Ratko je istražujući nesporazume koje ističe SPC napisao knjigu s naslovom „Nada koja ne postiđuje“. U knjizi je biskup obratio pozornost na navodno pismo koje je Kardinal napisao papi Piu XII. Na temelju toga lažnog pisma Kardinal je pred komunističkim vlastima i sudom osuđen na zatvorsku kaznu. Biskup Ratko u radu komisije dokazao je kako je riječ o lažnom pismu za kojega je i sam kardinal Stepinac na sudu rekao da to pismo on nije pisao.

Promocija biskupove knjige bit će u Kosači u velikoj dvorani u četvrtak, 7. veljače u 19,00 sati. Preporuča se poći u Kosaču na promociju knjige o kardinalu Stepincu.