Krivodol – 26. obljetnice pogibije Ljubušaka

Obljetnica pogibije bojovnika iz Radišića i Proboja (IV radišićko – probojska satnija): Nedjeljka Bandura, Žarka Miličevića, Slavka Macana, Ante Tolića i Adisa Mujanovića.

U srijedu, 23. svibnja obilježena je 26. obljetnica pogibije bojovnika iz Radišića i Proboja (općina Ljubuški) na Krivodolu. Komemoracija je započeo u 10,00 sati. Slijed komemoracije: himne Hrvatskog naroda, minuta tišine, polaganje vijenaca, molitva za poginulih branitelja, prigodni govori.

U organiziranju molitve sudjelovali su fra Dario Dodig (gvardijan humački), fra Petar Ljubičić (kapelan vitinski), don Ljubo Planinić (župnik kruševski) i Šemso ef. Germić, glavni ljubuški imam.

Govor u ime IV ratišićko – probojske satnije imao Jozo Marić, je jedan od zapovjednika IV radišićko – probojske satnije.

Na komemoraciji su sudjelovali, obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Mostara, predstavnici ljubuške općine s načelnikom Nevenkom Barbarićem, dva razreda Osnovne škole Kruševa s nastavnicima i Krivodoljani.

Na putu prema mjestu pogibije, obratio sam pozornost na cvijeće u prirodi (pogledaj foto galeriju). Razmišljao sam o pogibiji Ljubušaka na Krivodolu, o prirodi koja je kitila njihova mrtva tijela dok su ih ubijali. Neljudi posijaše smrt, a Bog i njegova priroda u istom trenu cvijećem zapjevaše slavu slobode. Je li ijedno od ovakvih cvjetova tih dana, devedeset i druge, lijevo ili desno, bio uz one koji su tenkom i minobacačem ubijali?

Po komemoraciji kojoj smo sudjelovali, neka se nastavlja prisjećanje na naše poginule branitelje, a po izrečenim molitvama neka im Bog udjeli mirnu vječnost.