Pismo krizmanicima – Nebeski golub

Krizma i prva pričest - manjaZnamo što je „golub pismonoša“ ili „Golub listonoš“. Golub komu se za nogu sveže pisamce i on ga odnese tamo gdje treba. Pismonoša golub u povijesti je značio život ili smrt.

Prepričava se zgoda kako je norveški istraživač Fridtjof Nansen istraživao Sjeverni pol. Krenuo je 1893. u istraživanje Sjevernog, ledenog pola. Sa sobom je ponio „goluba listonošu“. Nansen je više mjeseci istraživao Arktik. Odlučio je nakon višemjesečnog istraživanja napisati pisamce, pisamce svezao za nogu svoga goluba i goluba pustio na 3.600 kilometara daleki let. Pušteni golub iz Nansenove ruke okružio je dva tri puta iznad Nansena i uputio se na daleki let preko leda i mora na dugi put sve do Norveške. Konačno je stigao na prozor Nansenove kuće. Njegova je žena tada saznala da je njezin muž živ.

Golub biblijski simbol Duha svetoga. Duha Svetoga koji na prvim stranicama Biblije u trenutku stvaranja „lebdi nad vodama“, u trenutku objave na Miđanskim brdima „gori a ne izgara“, u trenutku krštenja Kristova na rijeci Jordanu „spušta se s nebesa“ u trenutku osnivanja Crkve stoji nad glavama. Tu je kad god treba, u svako doba dana i noći, dok hodaš i spavaš. On ne spava. S njime se ne može nestati, izgubiti. On je onaj koji u svako doba brani, ohrabruje i daje nadu. On je Drugi Branitelj. U jednom trenutku nakon Uskrsa Krist kao Prvi Branitelj odlazi Ocu nebeskom ali obećava neću vas ostaviti same poslat ću vam Drugog Branitelja (Dj 2,23).

Dragi krizmanici, vi ćete u subotu, 28. travnja primite „Pečat Duha svetoga“ Primit ćete „Pečat“ po kojemu će Duh Sveti jamčiti vašem Duhu da jeste, da ćete bit i ostat Djeca Božja. Niste sami dragi krizmanici, imate posrednika, zastupnika, odvjetnika koji je u nebeskoj slavi. On vam šalje „Nebeskog Goluba“, Svojega Duha i Duha Oca nebeskoga, želi vas uvjeriti da je uvijek s vama. To nije naša mudrost, mi tako ne možemo reći. Isus Krist to jamči. On kaže: „Ja ću moliti Oca, i dat će vam drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek (Iv 14,16).“

Krist je otišao u slavu Oca nebeskoga da bi mogao doći Duh Sveti. Vi se krizmajete da bi k vama mogao doći Duh Sveti.