Velika subota 2018. – Osvrt

Velika subota, Liturgija Velike Subote započela je u 19,30 sati. Pred početak liturgijskog slavlja dogodilo se veliko nevrjeme, vjetar je jak puhao, kiša i pljusak nisu dali da se iz auta iziđi. Vatru je bilo teško pod nadstrešnicom za blagoslov ognja i paljenje uskrsne svijeće zapaliti. Goja je zapalio vatru, i pred sami početak u limenoj posudi unio vatru pred ulaz u crkvu. S ministrantima je župnik došao do vatre, „oganj“ blagoslovio, upalio uskrsnu svijeću i s tri poklika „Svjetlo Kristovo“ došli smo do oltara. Postavili smo svijeću na stalak. Župnik je otpjevao hvalospjev uskrsnoj svijeći i time smo završili prvi dio liturgijskog slavlja.

Slijedio je drugi dio-  „Naviještaj riječi Božje“. Tri čitača navijestili su riječ Božju, a pjevači su čitanja propratili prigodnim psalmima. Na prijelazu iz korizme u Uskrsno vrijeme, zapalili smo svijeće na oltaru, zvonima i pjevanjem Slave najavili smo početak Uskrsnog vremena. Poslije čitanja evanđeoskog isječka, započeo je treći dio Liturgije Velike Subote – „Obnova krsnih zavjeta“. U obnovi krsnih zavjeta litanije je pripjevavao sjemeništarac Stipe Gabrić, pjevači skupa s okupljenim narodom na zazive su odgovarali. Slijedio je blagoslov vode, uranjanje uskrsne svijeće u vodu, zazivi u kojima smo ispovjedili vjeru, odrekli se sotone,…

Započeli smo četvrti dio Liturgija Velike Subote – Službu euharistije….

Peti dio Liturgije Velike subote bio je blagoslov hrane i pića….

Otpjevavši „Kraljice neba“, čestitali smo Uskrs, zamolili Božji blagoslov, i uputili se uz „blagoslov kiše“ svojim kućama.

Riječ Božju na Liturgiji Velike Subote navijestili su: Mario Smiljanić, Stjepan Božić i Marija Puce. Službu ministriranja izvršili su ministranti: Karlo Zovko, Franjo Rozić, Mario Smiljanić, Stjepan Božić. Pjesmom liturgijsko slavlje Velike Subote pratili su pjevači zbora „Gospa Karmelska“. Na orguljama je svirala Kristina Šetka, a zboru je dirigirao Ivo Kordić. Psalme su pjevali Ivana Šetka i Ivo Kordić.

Pripremu oltara za liturgiju Velike subote učinili su Gojko, Dejana, Mira a Maja je oltar ukrasila ikebanom.