Osma nedjelja kroz godinu – 2.3.2014.

Misna čitanja Prvo čitanje: Čitanje Knjige proroka Izaije (Iz 49, 14-15) Sion reče: “Gospodin me ostavi, Gospod me zaboravi!” “Može li žena zaboraviti svoj dojenče, ne imat sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću!” Riječ Gospodnja.

 Psalam: 62 (61), 2-3.6-7.8-9ab Samo je u Bogu mir, dušo moja!

  1. Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu spasenje. Samo on je moja hrid i spasenje, utvrda moja: neću se pokolebati.
  2. Samo je u Bogu mir, dušo moja, samo je u njemu nada moja. Samo on je moja hrid i spasenje, utvrda moja: neću se pokolebati.
  3. U Boga je spasenje moje i slava; Bog mi je hridina silna, utočište. U nj se, narode, uzdaj u svako doba; pred njim srca izlijevajte!

Drugo čitanje: Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima (1 Kor 4, 1-5) Braćo! Neka nas svatko smatra službenicima Kristovim i upraviteljima otajstava Božjih. A od upraviteljâ iziskuje se napokon da budu vjerni. Meni pak nije nimalo do toga da me sudite vi ili bilo koji ljudski sud; a ni ja sam sebe ne sudim. Doista, ničega sebi nisam svjestan, no time nisam opravdan: moj je suda Gospodin. Zato ne sudite ništa prije vremena dok ne dođe Gospodin koji će iznijeti na vidjelo što je sakriveno u tami i razotkriti nakane srdaca. I tada će svatko primiti pohvale od Boga. Riječ Gospodnja.

Aleluja! Živa je riječ Božja i djelotvorna; prosuđuje nakane i misli srca.

Evanđelje: Čitanje sv. Evanđelja po Luki (Lk 16, 13) »Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.« (Lk 12, 22–31) »Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela?« »Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? I za odijelo što ste zabrinuti? Promotrite poljske ljiljane, kako rastu! Ne muče se niti predu. A kažem vam: ni Salomon se u svoj svojoj slavi ne zaodjenu kao jedan od njih. Pa ako travu poljsku, koja danas jest a sutra se u peć baca, Bog tako odijeva, neće li još više vas, malovjerni?« »Nemojte dakle zabrinuto govoriti: ‘Što ćemo jesti?’ ili: ‘Što ćemo piti?’ ili: ‘U što ćemo se obući?’ Ta sve to pogani ištu. Zna Otac vaš nebeski da vam je sve to potrebno. Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati. Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova.« Riječ Gospodnja.

Molitva vjernika

Uvod: S povjerenjem da nam je Bog blizu i da se brine za svakoga od nas, izre­cimo svoje molitve i prošnje dobrome Ocu. Recimo zajedno:

  1. Za tvoju svetu Crkvu koju si ostavio u svijetu: da služeći Kristu izvršava poslanje naviještanja i svjedočenja evanđelja, molimo te.
  2. Za pastire tvoje Crkve kojima si povjerio zadaću upravljanja: da ti ostanu vjerni unatoč svim teškoćama i nevoljama na koje nailaze, molimo te.
  3. Za ljude svih naroda i plemena u čijim srcima odjekuje tvoj glas: da im po svom Duhu svakodnevno obnavljaš snagu za život, molimo te.
  4. Za sve koji svojim javnim životom i radom postaju uzori mladima cijeloga svijeta: da budu promicatelji dostojanstva svakoga čovjeka, molimo te.
  5. Za naš narod koji je na ovim prostorima upoznao i prigrlio tvoj sveti nauk: da u vjernosti Kristu prepoznaje smisao i ljepotu življenja, molimo te.
  6. Za ovu zajednicu koja se hrani na euharistijskoj gozbi: da nam obnoviš vjeru da smo u Kristu Isusu tvoji ljubljeni sinovi i kćeri, molimo te.
  7. Za našu pokojnu braću i sestre koji su krenuli tebi ususret: da im budeš milosrdni sudac i kao dobri nebeski Otac primiš ih u svoje krilo, molimo te.

Molitva: Gospodine, Bože živi, iz tvoje smo ruke primili zemaljski život kao dar. Molimo te da nas uvijek iznova obnavljaš snagom Duha životvorca kako bismo radosno živjeli darovano spasenje; po Kristu, Gospodinu našemu.