Klapska večer – Večer svjetla 2017.

Na Svijećnicu, 2. veljače u 19,00 sati organizirana je večer klapskog pjevanja „Večer svjetla“. Na klapskoj večeri nastupilo je pet klapa iz Hercegovine. Program je trajao oko sat vremena. Domaćin klapa „Studenac“ otpjevala je šest pjesama a sve druge klape (Klapa Neretva iz Čapljine, Klapa Bura iz Mostara, Klapa Zvizdan iz Posušja, te Klapa Bratovština iz župe Gorica – Sovići) otpjevale su po dvije pjesme. Program je završen dodjeljivanjem „zahvalnica“ i zajedničkim nastupom uz pjesmu „Croatio iz duše te ljubim“.

Poslije pjesme slijedilo je klapsko druženje uz pripremljeni domjenak. Druženje uz pjesmu i domjenak produžilo se duboko u noć….

Program na klapskoj večeri predvodio je profesor Karlo Milićević. On je napisao i pročitao pozdravni govor.

Pozdravni govor: Dragi gosti, ljubitelji klapske pjesme i kulturnog napretka općenito. Večeras činimo još jedan značajan korak naprijed, a velika nam je čast da ste svi vi ovdje večeras prisutni tome i svjedoci. Čut ćete klapu Studenac kako izvodi dio svog klapskog, ali i duhovnog repertoara. Njihov ozbiljan rad i trud došle su pozdraviti i klape prijatelji: Klapa Neretva iz Čapljine, Klapa Bura M iz Mostara, Klapa Zvizdan iz Posušja, te Klapa Bratovština iz župe Gorica – Sovići. Dragi uzvanici, pozdravimo ih jednim iskrenim i srdačnim pljeskom!

Ispred nas je satak vremena ozbiljnog programa. Studenac će, kao klapa domaćin nastupiti prvi i posljednji, s nekih pola sata programa. Ali iza toga stoji puno više minuta vježbanja. Ne samo ovog repertoara, već i svega ostalog što su prošli u proteklih pet godina. Vremenom su dobili na boji, interpretaciji, muzikalnosti, repertoaru, dijeleći dobre, ali i one manje dobre trenutke. U jednom se nastupu doista puno toga može čuti, ako stvarno pažljivo slušate.

Evo i jednog kratkog pregleda: klapa je nastala u travnju 2012. godine. Broje podosta značajnih nastupa na raznim manifestacijama: u Mostaru, Čapljini, Gabeli, Međugorju, Pakracu, Lipiku, Slavonskom Brodu, Sincu, Ličkom Lešću, Travniku, Posušju, Širokom Brijegu i dr. Pored nastupa u BiH i Hrvatskoj, priređuju i samostalni koncert u Austrijskom gradiću San Marien (San Marin), u veličanstvenom samostanu Kremsmünster. Svake godine na Svijećnicu priređuju samostalni koncert, simboličnog naziva „Klapska večer svjetla“, na kojem smo večeras i prisutni. Nedavno su po četvrti put nastupili na tradicionalnom božićnom koncertu u Mostaru. A u travnju 2016. godine svojim su nastupom na festivalu „Klape na Neretvi“ zasluženo izborili prolazak u večer debitanata na jubilarnom 50. festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Dva mjeseca kasnije, na otoku Braču ostvaruju primijećen i zaista korektan nastup u večeri debitanata Omiškog festivala. Nakon svega proživljenog, stat će ovdje pred vas s ponosom. A vi se, draga publiko, samo upustite u čaroliju klapske pjesme koju su za vas pripremile hercegovačke klape: Bura, Neretva, Zvizdan, Bratovština i Studenac!

Hvala od srca svima koji su pomogli, te svojim nesebičnim djelima omogućili da ova večer zablista u punom sjaju. To su: Pekarnica Čule, Vinarija Marijanović, Namex, SS Afrodita i Restoran Udovice. I na posljetku se zahvaljujemo našem župniku i prijatelju don Ljubi Planiniću. On je ove pjevače krstio, kao djecu ih sklonio s ulice, pripremao ih za prvu svetu pričest i krizmu, ispovijedao ih, poučavao istinskim životnim vrijednostima, te spoznajući njihove sposobnosti na kraju im još darovao i ovu klapu. Hvala mu što nakon punih pet godina možemo ponosno svima reći da smo pioniri klapskog pjevanja u Kruševu. Posebno mu hvala što svi mi večeras ovdje možemo u tome uživati, s jedne strane mi kao izvođači, a s druge strane i vi kao vjerni slušatelji i obožavatelji klapske pjesme.

Dobro došli na treću smotru klapa pod nazivom „Klapska večer svjetla“. Uživajte!