Dan Kruševa – govor Nevenka Hercega

nevenko-hercegČasni skupe,

posebno mi je zadovoljstvo i čast pozdraviti Vas u ime dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HNSBiH i HDZBiH, te u osobno ime.

Na današnji se dan s posebnim pijetetom sjećamo žrtava koju su u obrani ovih, stoljetnih hrvatskih prostora, podnijeli bojovnici i mještani Kruševa dajući svoje živote za najuzvišeniji cilj nad svim ciljevima – obranu obitelji, doma i domovine.

Neka im je laka hrvatska zemlja – gruda za koju su dali svoje živote!

Zbog njihove žrtve, ali još više zbog naše budućnosti,  valja nam se uvijek iznova i s ponosom prisjećati kako smo se te 1991. godine kao narod samoinicijativno organizirali kako politički (kroz HZ HB a kasnije i HR HB) tako i vojno (kroz HVO) te na taj način suprotstavili otvorenoj agresiji. Upravo to je bio jamac našeg opstanka čak i onda kada smo se suočili s dvostrukom agresijom. Hrvatski je narod opstao samo na onim prostorima BiH gdje je bilo ustrojeno Hrvatsko vijeće obrane ne samo kao oružana snaga, nego i kao najviše izvršno i upravno tijelo hrvatskog naroda u to vrijeme.

Danas, gotovo četvrt stoljeća kasnije, ne postoji znanstvena, a kamoli politička suglasnost o uzrocima i karakteru ratova koji su ovdje vođeni.   Za hrvatski narod nema nedoumica: rat nam je bio nametnut!!!

Kao narod ustali smo u obranu svojeg prava na očuvanje identiteta u svoj njegovoj punini, obranu prava na samoopredjeljenje i državotvornost, a ponekad i ponegdje i obranu puke biološke egzistencije, odnosno golih života, zbog čega se naš rat i zove obrambeni odnosno domovinski rat.

Ne pristajemo na mišljenje onih po kojima je haška istina jedina prava, neosporna i apsolutna istina o nama, našem stradanju i odnosu prema drugima i drugačijima.

Vama preživjelim braniteljima i osloboditeljima,  sinovima ponosnoga blatskoga kraja, javno i bez ikakve zadrške upućujem zahvalu za iskazano domoljublje, hrabrost i golemu ustrajnost u danima ponosa i slave, kada ste branili i obranili svoj dom i domovinu!!!

Od Kruševa, preko Mostara, Kupresa i Livna, diljem naših prostora u BiH do najdraže nam „Lijepe naše“, vi hrvatski bojovnici branili ste i obranili  ono što se zove hrvatskim identitetom, uljudbom i čašću – domom i domovinom u kojoj ćete živjeti uspravno i dostojanstveno i biti svoj i na svome!!!

Ono što smo obranili i stekli u ratu još uvijek nismo kapitalizirali u miru. Međutim, nema mjesta malodušju i pesimizmu. Ostvariti ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH naša je sveta obveza i dužnost. duboko vjerujemo kako je to, ne samo moguće, nego  i da će  uskoro biti ostvareno te da će ova zemlja na takvim temeljima ispisivati bolju i ljepšu budućnost.

Jamac toga je vaša žrtva i hrvatsko zajedništvo koje ima jasan cilj – ostvarenje prava hrvatskoga naroda i čovjeka na punu konstitutivnost na cijelom ozemlju ove zajednice. Zajedništvo iz Domovinskoga rata, iz kojega crpimo i nadu i snagu, moramo pretočiti  u pravo političkoga naroda.

Političko vodstvo hrvatskog naroda – Hrvatski narodni sabor – u čije Vam se ime obraćam, mora biti i jeste izvorni slijednik  onoga što ste vi utemeljili tijekom Domovinskog rata – zajedništva i hrabrosti koji će dovesti i do pune ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH.

Stoga je Hrvatski narodni sabor čvrsti krov našega doma i poveznica-zajednica koja nas okuplja i kroz koju sve više snažimo i jasno artikuliramo te promoviramo ono što jesu temeljne zadaće i ciljevi hrvatskog čovjeka i naroda u ovoj zemlji.

Na tom tragu, svi smo pozvani na očuvanje i daljnje učvršćenje zajedništva, uvijek i u svakoj prigodi.

Našim zajedništvom, ali i u suradnji s drugima, možemo ostvariti bolju budućnost našeg naroda, ali i ove zemlje. Budućnost ima samo zemlja koja je po mjeri i hrvatskog naroda!!! Mnogi to još uvijek ne razumiju, ali vremenom će razumjeti ne samo zbog nas nego i zbog njih samih.!

S tim mislima i željama, na današnjoj svečanosti obilježavanja četvrt stoljeća od dana kada se ovdašnji narod zarad općih ciljeva i obrane svoga doma, suprotstavio širenju zla, Vama stradalnicima Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima i puku Kruševa čestitam Dan Druševa – dan ponosa i slave sa željom da u hrvatskom zajedništvu i boljim uvjetima života i rada hrvatskog čovjeka, doživimo i obilježimo još mnoge kruševske obljetnice.

Hvala, živjeli i svako vam dobro!!!  ……“