Veliki četvrtak – 24.3.2016.

Veliki četvrtak: Prvo zvonjenje crkvenih zvona u 17,00 sati, najavilo je liturgiju „Večere Gospodnje“ koja je započela u 18,00 sati. Župnik je pred početak objasnio slijed liturgijskog slavlja. Pjevači, zbor mladih „Horeb“ započeo je Misno slavlje pjesmom „Mi treba da se hvalimo…“ Odpjevali smo Gospodine i Slavu uz pratnju orgulja, a daljnji slijed liturgije bio je bez pratnje instrumenata uz glasove koje nam je Bog dao. Slavili smo ga i hvalili sve do pjesme „Ne ostavi nas nigdar“…

Ministranti su bili: Franjo Ćorić, Kristijan Marijanović, Karlo Zovko i Petar Čule, dvojica starijih, dvojica mlađih u skladnom ministriranju propratili su Misu Večere Gospodnje. U jasnoći čitanja liturgijskih čitanja riječ Božju su navijestili: Barbara Zovko (drugo čitanje), Karlo Čule (prvo čitanje). Evanđelje je navijestio don Ljubo. Slijedila je kratka homilija o pretjeranom obraćanju javnosti, sredstava javnoga mijenja, portala… o pranju nogu na Veliki četvrtak. Sve drugo, bitno i prevažno stavljeno je u drugi plan, a ti „umjetnički“ perači raspisali se samo o pranju noga, zanima ih: zašto pranje noga, kako pranje noga, od kada pranje noga i sve tako… Župnik je govorio u propovijedi o značenju obiteljskog blagovanja u našim domaćinstvima, riječi složene na temelju blagovanja Izraelske obitelji, te o značenju blagovanja euharistije, riječi satkane na temelju drugog čitanja… da se ne bi išlo u duljinu propovijedi iz evanđelja je naglašen samo „komunion“, pričesti, zajedništvo, a sve povodom predstavljanja naših ovogodišnjih prvopričesnika. Imamo ih osmero, a od njih osmero David Senkić je bio bolestan pa nije mogao doći na predstavljanje. Lijepo su se prvopričesnici predstavili u prvom njihovom javnom nastupu: naklonom, iskazivanjem imena, prezimena, imena roditelja i mjesta boravka. Prisutni su ih pozdravili odobravanjem i potporom.

Prema liturgijskim odredbama na liturgiji „Večere Gospodnje“ moli se Prva euharistijska molitva. Molitva ispresijecana zazivima, molbenicama za žive, za mrtve, za sve potrebe duha i tijela, molitva seže sve do Nebesa moleći sve anđele da ono što mi činimo u našoj župnoj crkvi neka oni prenesu na Oltar Gospodnji u vječnosti.

Brojan je narod pristupio pričesti. Pomalo me i ruka zabolje podizanjem presvete hostije u pričesti.

Slijedilo je pranje kaleža i ciborija i klanjanje Presvetom Sakramentu: Svet, Svet, Svet… s naznačenim prekidima pjevača. U klanjanje uvela nas je tišina, molitva, crkva puna naroda a u tišini i molitvi ne čuje se ni dašak, blagoslov, prijenos Presvetog Sakramenta u pomoćni tabernaku, ponovo tišina i u tišini polazak kućama.

Poslije liurgije „Večer Gospodnje“ u Kruševu je običaj još od 1990. počastiti Župne vijećnike. Časteći Župne vijećnike častimo sve župljani. Župni vijećnici su predstavnici župljana u Župnom vijeću. Kratko je slijedio s njima razgovor, najava i priprema za sastanak kojega trebamo održati u travnju. Istaknuto je na sastanku sve ono što planirano u travnju i svibnju i oko 21,00 sati pošli smo svatko svojoj kući….

Večerašnje liturgijsko slavlje „zabilježio“ je fotoaparatom i fotografijom Stipe Gabrić. Župnik je na svršetku liturgijskog slavlja i na svršetku sastanka sa Župnim vijećnicima svima izrekao riječ zahvale i zaželio Božje blagoslov i ugodnu noć…