Kulturno umjetničko društvo u Uskoplju

Kulturno umjetničko društvo – Kruševo je u nedjelju, 25. listopada sa folklornom skupinom i skupinom folklornih pjevača išli u Uskoplje povodom „Uskopaljske jeseni“.

KUD, dio članova Kulturno umjetničkog društva jutro (nedjelja, 25. listopada) u 6,30 pošao je u Uskoplje na smotru „Uskopaljske jeseni“.

Već više put su organizatori iz Uskoplja pozivali naše Kulturno umjetničko društvo i nismo se mogli odazivati. Smotra „Usopaljske jeseni“ organizira se u zadnju nedjelju listopada, a tada tih dana obično u Kruševu obilježavamo „Dan Kruševa – 26. listopada“. Ove godine bijaše ista takva blizina, ali da ne bi „vječno“ odbijali doktoru Tvrtku Krajini, odlučili smo se odazvati, organizirati i poći na uskopaljsku smotru folklora i kulturnog narodnog umijeća i nasljeđa. Na Uskoplje smo išli s programom „Hercegovački svatovi“. To je koreografija u kojoj sudjeluju dvije skupine društva: folklorni igrači i pjevači te Mario Smiljanić s diplama. Gdje god nastupimo s tim programom budemo primijećeni s dobrom izvedbom, i prikazom dočeka mlade u mladoženjevoj kući. Tako je bilo i na Uskoplju.

Polazak u Uskoplje bio je u 6,30 sati. Putovali smo autobusom „Autoprijevoz“ Mostar. Program u Uskoplju je započeo u 9,00 sati, doček i prvi susret u zgradi osnovne škole, doručak, oblačenje u narodne nošnje i polazak na Misno slavlje. Organizatori su učinili tako da pojedina društva mogu poći u susjedne župe uskopaljskog dekanata na Misu. Naše Društvo je pošlo u župu Bistrica. U Bistrici ih je dočekao i pozdravio župnik don Mate Križanac, pošli su na Misno slavlje, a poslije Mise don Mato ih je još jedanput pozdravio, pogostio, a oni su ispred crkve njemu za uzvrat i njegovim župljanima otpjevali nekoliko pjesama s hercegovačkim bećarcem i prigodnim pjesmama. U praćenju programa valjalo je poći na vrijeme u Uskoplje gdje je članove kulturno umjetničkih društava čekao ručak s „vojničkim grahom“. Poslije ručka u 14,00 sati slijedili su nastupi Društava u planiranih desetak minuta. Oduljilo se s programom i već se ušlo u noć, sat je danas bio pomaknut i već u 17,00 sati je smračilo, po završetku programa bilo je kratko vrijeme poći doma ili ostati na večeri. Odlučilo se „u koraku“ ostati na večeri. U 19,15 minuta s pomoću Božjom krenulo se niz Makljen doma u Kruševo. U Kruševo se stiglo na otkucaje crkvenog zvonika koji je označio 22. sata. Cijeli dan trajaše ugodna i nezaboravna uskopaljska fešta.

Hvala doktoru Tvrtku Krajini i njegovim suradnicima na pozivu, na dočeku, ugodnim dojmovima te na prilici da upoznamo Usoplje i uskopaljski kraj.