Sv. Franjo u Bukovici – 4.10.2015.

U nedjelju, na sv. Franju, 4. listopada s tamburaškim sastavom Brist, pjevačkim zborom sastavljenim iz zbora mladih Horeb, dječjeg zbora Ilijini anđeli i klape Studenac bili smo gosti u župi Bukovica, duvanjski dekanat. Putovali smo u Bukovicu povodom sv. Franje, župnog patrona. Pratili smo Misno slavlje, a poslije Mise nastupili smo s više domoljubno – rodoljubnih i zabavni pjesama.

U Bukovicu smo pošli autobusom Autoprijevoza (mladi vozač Vedran Cindrić) u 7,30 i već u 9,00 sati bili smo ispred crkve u Bukovici. Prošli smo pored Bukovačke katedrale. Tako Bukovčani nazivaju pećinu ispod crkve gdje se u tursko vrijeme slavila sv. Misa, a sada nekoliko puta godišnje. To je prirodna špilja većih formata, ima predivan izgled i plato ispred nje gdje se može sakupiti veći broj ljudi. Neprimjetna je iz bilo kakvih daljina. Tek kada se dođe pred nju vidljiva je i primjetna.

Na ulazu u crkveno dvorište dočekao nas je župnik Bukovice fra Mladen Rozić, ispred nas je pošao do nadstrešnice gdje smo bili ugošćeni pićem i osvježenjem. A fra Mladenu u pozdrav i lijepi doček Karlo je s klapom Studenac otpjevao nekoliko pjesama. S ugodnim dojmovima ispod nadstrešnice pošli smo u crkvu, pomolili se i prišli pripremanju za Misno slavlje. Prije Mise trebalo je posložiti tamburaše i pjevače na koru, učiniti upjevavanje i isprobati predviđene pjesme za Misu i program poslije Mise. Poslije priprema ostalo nam je koji petnaestak minuta stanke i trebalo je poći u crkvu na kor i pripremiti se za Misnu.

Misno slavlje povodom sv. Franje predvodio je don Ljubo Planinić. U koncelebraciji su sudjelovali: dekan fra Vinko Kurevija župnik u Seonici, fra Stjepan Klarić kapelan u Konjicu, fra Petar Drmić, kapelan u Bukovici i bukovački župnik fra Mladen Rozić. U ispovijedanju su za vrijeme Misnog slavlje bili: fra Gabro Mioč na ispomoći župniku u Seonici, i fra Josip Radoš – Đoka, župnik u Roškom Polju.

Prisutnošću i dolaskom na Misno slavlje i sudjelvoanjem u programu poslije Mise počastio nas je Ilija Skočibušić. Ilija je rodom u susjedstvu Bukovice, profesor je u duvanjskoj gimnaziji, nama u Kruševu je draga osoba, rado viđena ispred umjetničkih djela koje je u našoj župnoj crkvi svojim umjetničkim rukama i instiktom učinio.

Za vrijeme Mise narod Bukovački je popunio cijelu crkvu, ispred crkve je bilo stotinjak osoba. U lijepom liturgijskom ozračju proteklo je Misno slavlje.

Poslije Mise, župnik skupa s kapelanom i kućnim osobljem počastio je sve pjevače, tamburaše i svećenike u prostorijama župne kuće. Organizirana je i pripremljena bogata trpeza. Osjećao se domaći ugođaj, raspoloženje, razgovori, razdraganost mladih i sviju onih koji se nađoše u druženju i objedovanju.

Trebali smo iz Bukovice krenuti na vrijeme, neke od bukovačkih hodočasnika čekala je nogometna utakmica koju su trebali u ime Kruševa odigrati.

Hvala fra Mladenu, fra Petru i svima onima koji su sudjelovali u dobrodošlici. Hvala svim Bukovčanima. Neka nas sve prati zagovor sv. Franje Asiškoga…