Ilindanske večeri – Kulturno zabavni program

Ilindanske večeri Ilindanske večeri 2015.: Ovogodišnji program Ilindanske večeri organizirat ćemo u dva dijela: Prvo – don Josipova mladomisničko slavlje, drugo – nastupi skupina (sekcija) Kulturno-umjetničkog društva u župnoj dvorani.

Prvo: Don Josipovo mladomisničko slavlje – nedjelja 12. srpnja. Uz svakogodišnju proslavu Gospe Karmelske i Ilindana na našu radost ove godine imamo i treću središnju točku – don Josipovu Mladu misu i mladomisničko slavlje. Dovoljno je u nama radosti zbog ovog događaja. Ne možemo ne priznati da nas ushićenje i radost ne potiču posebno istaknuti ovaj sveti događaj. To ćemo pokušati učiniti uz Božju pomoć i uz pomoć sviju onih koji će u organiziranju sudjelovati. Sve što je vezano uz mladomisničko slavlje neka ove godine dođe do izražaja. Srpanjske pobožnosti i pripreme pred Mladu misu, sam dan Mlade mise, poslijepodnevni program za mladomisničkim stolom; sve je to doživljaj, raspoloženje, poseban ugođaj, i zato nije potrebo i ne želimo ništa ubacivati “sa strane” što nije sastavnica ovog slavljeničkog trenutka.

Za vrijeme Mlade mise svirat će tamburaši “Brist”, a pjevanje će animirati pjevači dječjeg zbora i zbora mladih. Poslijepodne, za vrijeme mladomisničkog ručka, program ćemo popuniti s bendom “Dobre vibracije” i nastupima naših pjevačkih skupina. Ovoga časa smatramo da je za mladomisničko slavlje šteta bilo što drugo planirati. Neka Mlada misa i poslijepodnevni program budu i ostanu u ovogodišnjem programu Ilindanskih večeri u prvom planu.

Drugo: Planiramo organizirati u tri večeri u župnoj dvorani prigodni program.

  • U prvu večer u ponedjeljak, 13. srpnja iza sv. Mise, tj. oko 20,00 sati bit će „Večer Ilindanskoga sijala“. Na „Ilindanskom sijelu“ nastupit će klapa „Studenac“ i zbor „Fontes“.
  • U drugu večer u utorak, 14. srpnja iza sv. Mise ili oko 20,00  bit će „Večer Zemlja Hercegovina“. U programu će nastupiti tamburaši „Brist“ s pjevačima.
  • U treću večer, u srijedu, 15. srpnja iza sv. Mise, oko 20.00 sati bit će „Tamburaška večer“. Nastupit će folklorne skupine iz Kruševa.

Zbor “Fontes”: Spomenuo sam novoformirani zbor “Fontes”. Već godinu dana profesor Karlo Milićević planira s polaznicima Glazbene škole formirati višeglasni zbor. Razgovaramo o rujnu ove godine kada bi taj zbor ozbiljnije počeo s probama, ali su oni već uvježbani tako da očekujemo njihov prvi nastup u rečenom periodu.

Samostalni pjevači – poziv: Obično uz tamburaše pjeva troj – četvero pjevača. U župi ima još onih koji bi mogli dobro s pjesmom nastupiti. Pjevaju dobro kad ih se sluša u manjem društvu, ali ih je strah javno nastupiti. Pozivam ih da se oslobode javnog nastupa. Svi vi kojima je Bog dao dobar glas i uho “navijeno” na više nota, šteta je da vas strah ili neki obzir sputavaju da ne nastupite s kojom pjesmom u programima koje organiziramo.

Tko dobro, a tko lože pjeva: Osvrćući na pjevanje i pjesmu – osobno ne volim kad netko nekoga negira zbog manje “bistre” note. Nitko ne bi htio pjevati lošije,  naprotiv htio bi bolje, ali ako ne ide onda je ono kako pjeva najbolje. Svi pjevamo na veću slavu Božju, na raspoloženje srca i duše; pjevamo Bogu na slavu, a sebi na ugođaj. I kad imaš tu misao u sebi, imat će osjećaj odgovornosti pred nastup, ali se ne ćeš bojati i ne ćeš bit u strahu.

Kad netko pjeva, ružno ga je glasno i preglasno negirati u pjevanju riječima: „šuti ti ne znaš“. Nije istina da ne zna! Zna onoliko koliko mu je Bog dao. Nije da „ne zna“, nego ta osoba „ne može“ drugačije pjevati. Onaj koji ima istančan glas za notu, a u sebi je skroman i dobronamjeran uvijek će zašutjeti dok netko zapjeva, a nema sviju nota „u grlu“ i „uhu“ pustit će ga da otpjeva. Uspoređeno s hromim čovjekom i pjevanjem. Hromu čovjeku se ne može reći da „ne zna“ hodati, nego ne može drugačije hodati. Tako isto čovjek s „hromim“ glasom nije istina de „ne zna“ pjevati, nego „ne može“ drugačije pjevati. Ako si strpljiv s hromim dok se uspinje uz stepenice, zašto ne možeš biti strpljiv i s onim koji „hromo“ pjeva.