“Ilijini anđeli” na “Zlatnoj harfi” – 27.5.2015.

Dječji župni zbor „Ilijini anđeli“ sudjelovali su na „Zlatnoj harfi“ u Tomislav gradu u srijedu 27.5.2015.

Pripreme pjevača: Dobili smo „radni materijal“ u siječnju ove godine. Ove godine ranije nego li prijašnji godina. Odluku o sudjelovanju i pripremi zbora mogli smo donijeti bez užurbanosti i odgađanja nastupa zbog kratkog vremena pripreme. Već u siječnju odlučili smo na Zlatnoj harfi s dječjim zborom sudjelovati. Slijedile su pripreme.

Dječji zbor vodi i gospodična Kristana Šetka. Ona je u razgovoru sa sudionicima zbora na vrijeme započela pripreme za pjesme koje će se pjevati za vrijeme Mise te pjesmu izvučenu iz „košarice“ i izabranu pjesmu. Iz košarice je izvučena pjesma „Jaganče“ a izabrana pjesma bila je „Gospodin je pastir moj“ od Mihaela Provića. Kristina je dobro uvježbala zbor i bili smo sigurni s dobrim nastupom sudjelovati na Zlatnoj harfi.

Odlazak u Tomislavgrad: U Tomislav grad smo krenuli 27. svibnja u devet sati s Autoprijevoz – ovim autobusom. Na vrijeme smo pošli i na vrijeme u 11,30 uz ugodnu vožnju s vozačem Antom Peharom stigli smo u Tomislavgrad.

Žao nam je što s nama nije mogla poći u Tomislavgrad i Kristina Šetka. Kristina je imala ispit u 13,00 sati. No uvježbanim pjevačima nije bilo problema nastupiti i bez zborovođe.

Kratke priprema: Po dolasku u Tomislav slijedilo jedno zajedničko fotografiranje ispred bazilike i potražnja naših mjesta u bazilici. Odmah iza sjedanja u klupe pošli smo isprobati izlazak na pripravljene tribine, proba pjesama i priprema za Misu.

Misno slavlje: Misno slavlje predvodio je tomislavgradski župnik fra Velimir Bekavac. Koncelebrirali su fra Mario Knezović, fra Stipe Martinović, fra Petar Ljubičić, fra Ferdo Boban, fra Tiho Bazina i fra Josip Vlašić. Sve su to svećenici koji su došli sa zborovima svojih župa. Don Ljubo nije sudjelovao u koncelebraciji jer se morao naći s Ilijom Skočibušićem. U pjevanju za vrijeme Mise sudjelovala su sva djeca. U Molitvi vjernika sudjelovalo je po jedan molitelj iz svakog zbora. Nas je predstavio i čitao molitvu vjernika Josip Pušić.

Stanka: Organizatori su planirali stanku od 13,00 do 14,00 sati. U to vrijeme djeca su mogla ručati, osvježiti se, prošetati Tomislav gradom, zabavit se na ledini ispred tomislavgradskog samostana. Bog je dao lijepo vrijeme pa se moglo zadržati gdje se htjelo i gdje se moglo.

Nastupi: U 14,00 sati započeo je program Zlatne harfe. Voditelj programa bio je Dragan Soldo, organizatori s. Slavica Kožul i domaćin župnik u Tomislavu fra Velimir. Program je izravno pratio i prenosio „Radio Tomislav grad“.

O Zlatnoj harfi: Zlatna harfa, nazvano je sudjelovanje župnih dječjih zborova s pjesmom. Sa Zlatnom harfom započelo se prije 31. godinu, 1984. u Kočerinu i tada su nastupila četiri zbora. Od tada nastupi Zlatne harfe nisu prekidani održavani su redovito svake godine. Uvijek je bilo problema s mjestom organiziranja. Za nastupe treba veći prostor jer obično sudjeluje od 500 do 1000 djece. Ove godine našlo se u Tomislavu trinaest župa, s trinaest zborova. U bazilici je bilo negdje oko 700 djece.

Nastupili su slijedeći zborovi i župe: Zbor Radost iz Ljubuškog, Sv. Blaž – Gradnići, Raspjevani anđeli – Čitluk, Rakitski narcisi – Rakitno (Poklečani), Ilijini anđeli – Kruševo, Marijini anđeli – sv. Petar i Pavao Mostar, Golubići mira – Međugorje, Sv. Nikola Tavelić – Tomislavgrad, Tau Posuški Gradac i Broćanac, Ključići sv. Petra – Kočerin, Ljiljan sv. Ante – Humac, Zbor srca Isusova – Kongora, Sv. Paškal – Vitina. Za redoslijed u nastupu se dolazi izvlačenjem iz „šešira“.

Uvježbani izlazak djece na tribine, odjevenost u znakovite boje i odjeću, uvježbanost u pjesmi pokazalo se ugodnim i lijepim.

Zahvala: Na svršetku slijedila je zahvala i dodjela „diploma“. U ime kruševskog zbora plakatu su primili Klara Marijanović i Petra Božić. Poslije dodjela dipoloma, riječi zahvale izrekao je tomislavgradski župnik fra Velimir, i s. Slavica. Slijedilo je zajedničko zahvalno pjevanje uz radost, osmjeh i radosni pljesak. I mi se zahvaljujemo kruševskom dječjem zboru, njihovoj voditeljici Kristini Šetka.

Fotografiranje: Fotografiranje u nastupu Zlatne harfe organizirali su u ime našega zbora Stipe Gabrić i Josip Pušić.

Povratak: u 16,00 sati program Zlatne harfe je bio završen. Za desetak minuta više nikoga nije bilo u prostoru tomislavske crkve i dvorišta. Dvanaest autobusa uputilo se s djecom i pjevačima kućama, a tomislavgradski pjevači su pješice do svojih kuća.

Bilo je ugodno i lijepo, Bog nas je obdario lijepim vremenom. Bilo je malo hladno ali ne prehladno. Neka bude sve na veću slavu Božju.