Župna dvorana – radovi u dvorani

Uloga župne dvorane u obnovi crkve bila je od presudnog značenja. Sam Bog nas je nakanio graditi veću dvoranu kojoj se svrha već pokazala uspješnom. Da nije bilo dvorane, crkvu ne bi mogli obnavljati šest godina, niti bi je mogli ikada obnoviti onako kako je obnovljena

Odnos prema crkvi u vrijeme njezine obnove od 2006. do 2014. bio je kao da se gradi crkva od početka. Kao da je nije ni bilo. Stav nam je bio, obnavljaj sve iz temelja i kako valja. Da smo se tako mogli ponijeti prema obnovi crkve oslonac nam se nalazio u župnoj dvorani koja je mogla za vrijeme obnove zamijeniti crkvu, odnosno liturgijski prostor. U liturgijskim susretima ni u čemu nismo bili umanjeni po tome što smo u dvorani a ne u crkvi. Da smo u njoj i danas ništa ne bi smetalo. Ipak dvorana je građena za druge svrhe i druge nakane.

Dvorana je prije prijelaza s liturijskim slavljima iz crkve u dvoranu (2006.) preuređena za liturgijski prostor.

Dakle, prije obnove župne crkve, iz crkve s liturgijskim slavljima smo 24.9.2006. prešli u dvoranu. Planirali smo da će obnova više godina trajati, zbog toga smo dvoranu učinili liturgijskim ambijentom: pozornicu smo preuredili za oltarište, dvoranu za misare, galeriju za pjevalište i misare, kuhinju i gospodarski prolaz preuredili smo za sakristiju. Preuređenje dvorane za rečene namijene izvodili smo od 18.1.2006. do 23. 9. 2006. Na prikazanim fotografijama moguće je primijetiti kako je dvorana bila preuređena za liturijski prostor.

Poslije povratka iz dvorane s liturgijskim slavljima u crkvu (20.10.2013.) dvorana je ostala služiti drugim, različitim potrebama župne zajednice. Njezina ponutrica poslije preseljenja 20. 10. 2013. ostalo je sve do 9. 4. 2014. nepromijenjeno, osim, što smo oltar, s oltarišta sklonili i time oltarište koristili ne više za oltarište nego za pozornicu.

Poslije 20.10.2013. u dvorani nam je bilo potrebno pozornicu i dijelove galerije uskladiti potrebama dvorane i različitih namjena za koje se dvorana koristi, ali te radove nismo izvodili evo sve do 9.4.2015.

Na fotografijama je prikazano kako Luka Božić i Gojko Mandić pripremaju 2006. dvoranu; pozornicu preinačuju u oltarište, a galeriju u kor, a sada 2015. fotografije prikazuju Luku i Gojka kako oltarište preinačuju u pozornicu, a kasnije će i kor preurediti za potrebe galerije.

Do sada (poslije 20.10.2013.) zahvate na preinaci dvorane s liturgijskog ambijenta u ambijent dvorane nismo izvodili. Nismo se ni tim radovima ni žurili, jer smo dvoranu mogli koristiti odmah poslije preseljenja u crkvu s liturgijskim slavljima, iako je ambijent u njoj ostao onaj koji je bio dok se koristila za liturgijska slavlja. Sada kad smo se od obnove crkve odmorili, a stolar Luka preostale radove u crkvi poslije prijelaza iz dvorane priveo kraju, odlučili smo se učiniti preinake u dvorani. Preinake se odnose na pozornici i na galeriji. Pozornicu koja je bila oltarište treba preinačiti potrebama pozornice, a galeriju koja je služila za kor treba preinakama učiniti galerijom.

Radove na preinakama započeli smo 9. travnja i izvoditi ćemo ih u više radnih dana. Radove će izvoditi Luka i Gojko. Upravo oni koji su izvodili preinake pozornice u oltarište i galerije u kor 2006.

Planiramo u dvorani postaviti veće platno (filmsko platno) s projektorom tako da ćemo moći dvoranu i dodatnu koristiti u katehetske svrhe i prikazivanje prihvatljivih filmova, a pozornica će više kvadratnih metara biti veća nego što je bilo oltarište. Neka Luki i Gojku bude sretno.