Konjički put od Goranaca do Međugorja

U jesen prošle godine došlo je do ideje da se s Goranaca preko Kruševa krene na Cvjetnicu u Međugorje. Ideja je potekla među konjanicima. Želja im je bila starim putevima kojim se nekada išlo iz Brotnja preko Bila, Goranaca do na Planine proći u konjičkom pohodu.

Razmišljalo se o više pravaca:

Prvi – da se ide s Goranaca, preko Kruševa, Biograca, Čalića, Čerina, Čitluka, Služnja, Tromeđa, do u Međugorje. Zbog lošeg puta za konje iz Biograca do Čalića od ovog pravca se odustalo.

Drugi – da se ide s Goranaca, preko Kruševa, Dobrog Sela, Krstivoda, Gradnića, Paoče, Krehina Graca, Vionice do Međugorja.

Treći – da se ide od Goranaca preko Kruševa, Dobrog Sela, Tepčića, Vidovića, Paoče, Krehina Graca, Vionice do Međugorja.

Obilazeći sve trase, odlučio se na drugu. Druga je prevagnula kao  prihvatljiva. Moralo se potražiti prihvatljivu stazu za konje.

Zadnji pripremni sastanak za bližu organizaciju „konjičkog puta“, održana je 25. ožujka. Dogovoreni su detalji. Sudionici puta našli su se uz dogovor i u ugodnom druženju i prijateljevanju.

Odlučeno je da se krene 28. ožujka iz Goranaca, da se s konjima prenoći u Kruševu u štali Bože Vidačka – Dundića, te da se s petnaestak konja i više kočija krene u jutaranjim satima prema Međugorju. Očekuje se da na „konjičkom putu“ sudjeluju konji i konjanici: iz Goranaca, Ilića, Cima, Kruševa, Širokog Brijega, Čapljine, Etno sela Međugorje i Eco sela Grabovica.

Po polasku iz Kruševa, planirana je stanka na Paoči u vinskom podrumu „Andrija“.

U Međugorju se očekuje dolazak negdje oko 10,00 sati. Po tome slijedi sudjelovanje u procesiji, Misnom slavlju, blagoslovu konja, odlazak iz Međugorja u Etno selo gdje se nastavlja program druženja.

U Međugorju će domaćin „konjičkog puta“ biti župnik međugorski fra Marinko Šakota. U Etno selu, očekuje se zabavni program i domjenak. Za vrijeme domjenka pjevat će klapa „Studenac“ iz Kruševa, Zdenko (Zdena) Damjanović sa svojom skupinom pjevača i mladi „diplaš“ Mario Smiljanić iz Hrvatskog kulturno umjetničkog društva – Kruševo i ostali.