Klapska večer svjeta – pozdravni govor – 2.2.2015.

klapaDragi gosti, ljubitelji klapske pjesme i kulturnog napretka općenito. Večeras činimo jedan veliki korak naprijed, a iznimna nam je čast da ste svi vi ovdje večeras prisutni tome i svjedoci. Čut ćete klapu Studenac kako izvodi veći dio svojeg klapskog, ali i duhovnog repertoara. Njihov ozbiljan rad i trud došle su pozdraviti i klape prijatelji: Klapa Drača i Klapa Narenta iz Mostara, te Klapa Trebižat iz Trebižata. Siguran sam da ćete ih i vi, dragi uzvanici, pozdraviti jednim iskrenim i srdačnim pljeskom!

Ispred nas je sat vremena ozbiljnog programa. Veći dio tog vremena pripada našem i vašem Studencu. To nije samo nekih 40 minuta.. to je mjesec ipo dana priprema. To je redovno dolaženje na probu. To je ozbiljan pristup radu. To je neizostavna želja za napredovanjem. To je sat ipo vremena provedenih u učionici, ne tipkajući po mobitelu i ne ispunjavajući list kladionice. To je disciplinirano i zajedničko pjevanje. To je premošćivanje svih njihovih međusobnih razlika i istosmjerni timski rad. To je godina dana, to su dvije godine.. to su pune tri godine!

Počeci su bili skromni. Apsolutno je sve bilo neizvjesno, a izgledi su bili neznatni. Pogled u budućnost bio je mutan, nejasan, neodređen. Sve je izgledalo tako čudno, a priznat ću da sam se i sam tako osjećao. Kolege i mnogi poznanici izbjegavali bi pričati o našem radu, kao da od toga nikad neće biti ništa. Možda su mislili su da mogu staviti etiketu na naš rad, površno poznavajući glazbenu kulturu ovog područja i unaprijed ga osuditi na ništavnost. Neki to možda i danas misle. Ako vas slučajno ima i među nama ovdje večeras, drago nam je da napokon imamo vašu pozornost.

Nakon svega što smo prošli, doživjeli i proživjeli, stat ćemo pred vas s ponosom. Sve što od vas želimo je da se upustite u čaroliju klapske pjesme koju su za vas pripremile četiri hercegovačke klape: Narenta, Trebižat, Drača i Studenac!

Ispred svih klapa, ali ipak posebno ispred klape Studenac zahvaljujem se vašem župniku i mojem prijatelju don Ljubi Planiniću, na njegovom karakteru i velikoj vjeri u sve nas posebno. On je ove pjevače krstio, kao djecu ih sklonio s ulice, pripremao ih za prvu svetu pričest i krizmu, ispovijedao ih, poučavao istinskim životnim vrijednostima, te spoznajući njihove sposobnosti na kraju im još darovao i ovu klapu. Hvala mu što nakon svega možemo ponosno svima reći da smo pioniri klapskog pjevanja u Kruševu. Posebno mu hvala što svi mi večeras ovdje možemo u tome uživati, s jedne strane mi kao izvođači, a s druge strane i vi kao vjerni slušatelji i obožavatelji klapske pjesme.

Dobro došli na prvi samostalni koncert klape Studenac!