Klapska večer svjetla – 2.2.2015.

Jučer, 2.2.2015. u 18,00 sati imali smo Misno slavlje povodom Svijećnice. Uvod u Misu kako i predviđa liturgija Svijećnice imali smo blagoslov svijeća.

Misno slavlje je predvodio kapelan s Gradine don Ivan Bijakšić, koncelebriali su don Dragan Filipović i don Ljubo Planinić. U tijeku Misnog slavlja priključio nam se u Misnom sudjelovanju i don Đuro Bender župnik s Gradine.

Za vrijeme Mise naizmjenično su Misne dijelove popunjavale pjesmom klapa Drača, Narenta, Trebižat i Studenac. Liturgijska čitanja su čitali članovi klape Studenac: Ivan Marić i David Čule.

U tijeku liturgijskog slavlja, a povodom „uočnice“ sv. Blaža imali smo grličanje, blagoslov grla, odnosno glasnica. Narod je u procesiji pošao pred olatar do svećenika da bi primi blagoslov grla, glasnica, i ne samo grla nego smo molili da nas Bog po zagovoru sv. Blaža oslobodi i svakog drugog zla.

Poslije Misnog i liturgijskog slavlja slijedio je prvi, samostalni, najavljivani koncert klape Studenac i klapa – prijatelja.

Crkva je bila popunjena. Misa i koncert su trajali dva sata, a druženje klape Studenac i klapa – prijatelja nastavilo se uz domjenak sve do 22,00 sat.

O sv. Blažu i Kruševu: Povezano sa sv. Blažem i rečenim grličanjem napomenut ću. Sv. Blaž je patron sadašnje susjedne župe Gradnići, a nekadašnje župe Brotnjo. Sva mjesta sadašnje župe Kruševo pripadala su nekada župi Brotnjo.

Četiri  donja sela župe (Čula, Podgorje, Selišta i Krivodol) izdvojeni su od župe Brotnjo 1864. i pripojeni župi Blato u Ljutom Docu, a u formiranju župe Kruševo 1924. izdvojeni su od župe Blato u Ljutom Docu i s njima je formirana župa Kruševo. Selo Sretnice su 1924. izdvojeni od župe Brotnjo i skupa s ostala četiri ušli su u sastav novoformirane župa Kruševo. Tako možemo govoriti o povijesnom pamćenju sv. Blaža kao i „našeg“ patrona. A, kako se uvijek u župi Brotnjo o sv. Blažu grličalo, grličanje u našim krajevima nije ne uobičajeno.

Prvi samostalni koncert klape Studenac: Više puta počinjemo pisati neki tekst „očekivano, planirano, konačno, dogodilo se…“ ili sa sličnim riječima kojim želimo reći „onoga časa kad smo bacili iskru i zapalili vatru očekivali smo da se dogodi konačni ishod onoga zbog čega je vatra zapaljena“. Sve je ovo uvod da bi iskazali radost sinoćnjeg događanja u Kruševo – na Svijećnicu, 2.2.2015. Na našoj web stranici,  i drugim glasilima najavljivali smo  na Svijećnicu Misno slavlje i prvi samostalni koncert klape Studenac. Da bude Misno slavlje na Svijećnicu s blagoslovom svijeća to je već ustaljeno, ali koncert klape Studenac nam je radosna novina.  Konceret najavljivali i dogodio se. Bijasmo ushićenje i radost gledajući i slušajući kako se izvodi pjesma za pjesmom klape Studenac i njihovih klapa – prijatelja: Drače, Narente i Trebižata.

Na što bi se odnosile riječi „dugo očekivano…“. Odnose se na vrijeme trogodišnjeg rada s klapom Studenac. S članovima klape započeli smo raditi 15.4.2012., a prije toga od veljače trajale su najave i sakupljanje kandidata za klapsko pjevanje. I nije bilo prepotentno odmah u početku očekivati da će se s radom i učenjem uspjeti. Pa zato smo i krenuli, zato smo započeli, očekivali smo da ćemo korak za korakom ići naprijed. Odavno smo govorili u krugu članova klape da se planira i da planiraju imati klapsku večer u Kruševu. I onoga časa kad smo krenuli osmišljavanju i realizaciji koncerta predloženo je i prihvaćeno da to bude samostalni koncert. Dakle, koncert u kojem će veći dio nastupa imati klapa Studenac, a drugi dio vremena popunit će klape – prijatelji. Preciznije rečeno, da klapa Studenac nastupi s deset pjesama raspoređenih u dvije nastupne cjeline, a klape prijatelji da nastupe s po dvije pjesme. U tom razmišljanju odredili smo termin: dan i satnicu koncerta.

Pozdravni govor na koncertu imao je učitelj i voditelj klape Studenac, mladi gospodin profesor Karlo Milićević. Pozdravni govor možete čitati ovdje. Program za vrijeme koncerta je vodio, klape s nastupnim pjesmama najavljivao don Dragan Filipović. Program na koncertu možete pročitati ovdje.

Koncert na Svijećnicu: Postavili smo pitanje kada organizirati koncert. Vidjeli smo da su u Mostaru, Kruševu, i okolnim mjestima pojedini mjeseci u godini popunjeni i prepunjeni s različitim programima i sadržajima. U razmišljanju i potražnji termina započeli smo od koncerta Tebi na dar. Rekli smo: Kao što smo koncert Tebi na dar smjestili pred došašće ili kraj vremena u liturgijskoj godini, idemo klapski koncert smjestiti u vrijeme pred korizmu. Razmišljanje nas je vodilo prema Svijećnici. Čim smo spomenuli Svijećnicu, sve se poklopilo ono o čemu smo razmišljali u traženju termina za koncert. Jest nam prolazila glavom zima, pa i onaj snijeg 2012. koji je bio o Svijećnici. Zima i snijeg postavljali su nam pitanje, a što ako se ponovi vrijeme iz 2012. Sve da hoćemo protiv vremena ne možemo. Rekli smo, ako bude prihvatljivo vrijeme i bude se moglo do Kruševa, koncert će biti na Svijećnicu, a ako se ne bude moglo do Kruševa tražit ćemo drugi termin. Sve razmišljano i raspravljano vodilo ns je prema Svijećnici i ove godine i prema Svijećnici slijedećih godina dok bude klape Studenac ili ako Bog da i neke druge klape Studenčice, Vrila, Brista ili ne znam kako bi ga nazvali ako bi se formirao. Hoću reći: za sada smo tvrdo odlučili da se koncert klapa Studenac i klapa – prijatelja događa ove godine i u buduće na Svijećnicu u večernjim satima. Dao nam je Bog da možemo prostorije za koncert ugrijati, prije koncerta u crkvi imati Misu, blagoslov svijeća i povodom uočnice sv. Blaža grličanje, blagoslov grla i glasnica. Sve se posložilo, dao Bog da tako i u budućnosti s tako bogatim sadržajem i programom i ostane.