Završni radovi na zidovima crkve

Ovdje možete čitati  tekst iza slijedećih naslova

Fugiranje zidova (Svetište, Sjeverna i južna strana zida, Sakrstija)

Malter i moleraj na zidovima (Sakristija – nutarnji zidovi – malter i moleraj,  Zvonik – moleraj, Viseće arkade, Zvonik – radovi u donjem dijelu, Svetište – nutarnji zidovi, Svetište – oblaganje serklaža kamenom, Svetište – polustupovi, Pročelje crkve – završni radovi, Lađa crkve – malter, Fugiranje polustupova u ponutrici crkve)

Svod (Lađa crkve – svod, Svetište – svod)

Kapiteli (Lađa crkve – kapiteli, Svetište – kapiteli, Vanjski polustupovi – kapiteli)

Radovi na vanjskim zidovima crkve (Otvori na crkvi – prozori i vrata, Štemanje i ugradnja kamena na otvorima crkve, Klupice u crkvi i izvan crkve, Zid crkve – izvana,  Viseće arkade na crkvi,  Završni radovi na fasadi crkve, Boja fuga)

Parteri vijenac oko crkve

Uvod

Završne radove na zidovima crkve kako izvana, tako iznutra, izvodili smo na cijeloj crkvi naizmjenično. Nismo bili u mogućnosti zbog povezanosti rada završiti na jednom mjestu i prijeći na drugi, nego smo skelu pomicali ovisno o radovima. Bilo je dijelova na koji smo se više puta vraćali. Stoga treba imati u vidu da se datumi početka i izvođenja radova isprepliću u isto vrijeme na više mjesta.

Prije fugiranja svi zidovi morali su biti očišćeni (štemani) od staroga malera, pjeskareni, prani vodom; fuge i stari malter morao se u cijelosti isprati.

Fugiranje zidova

U završnim zahvatima na zidovima izvođene su sljedeće radnje: pjeskarenje, pranje i fugiranje zidova.

Zahvate na zidovima i oknima (prozorima) svetišta i sakristije izvodili smo do kraja, a na zidovima lađe crkve i portala najprije smo uradili ravne površine, a po tome obrađivali okna prozora i otvore vrata.

Svetište – fugiranje

Fugiranje s pripremnim radnjama na zidovima donjega dijela zvonika započeti su 10. svibnja, a završeni 15. lipnja 2010. i odmah nastavljeni na svetištu i izvođeni sve do 12. srpnja 2010. Završne radnje na zidovima donjeg dijela zvonika i svetišta morali smo izvoditi usklađeno.

Sjeverna i južna strana zida – fugiranje

Pripremne radnje na sjevernoj strani zida započeli smo 10. srpnja 2010., završivši ih odmah smo prešli na južnu stranu 13. kolovoza 2010.

Zahvati na oknima prozora i na otvorima vrata izvođeni su od početka rujna 2010. pa sve do 14. prosinca 2010., a bilo je i onih zahvata koji su bili završavani sve do srpnja 2011.

Sakristija – fugiranje

            Fugiranje zidova na sakristiji započeli smo 26. kolovoza 2010. i trajali su do 3. rujna. U dva dana smo završili ravne površine, a s obradom oko prozora: štemanje betona, pilanje i uklapanje kamena završili smo 3. rujna.

Malter zidovi

Sakristija – unutarnji zidovi – malter i moleraj

            Špric na zidovima u ponutrici sakristije nabacili smo 28. kolovoza 2010., ali nismo tada nastavili nabacivati malter do kraja. Malter do kraja u sakristiji nastavili smo izvoditi 27. siječnja 2011. i izvodili povremeno sve do 5. veljače. Ako bi nam se ukazalo prihvatljivo i povoljno vrijeme radili smo vanjski dio crkve, a kad se radovi nisu mogli izvoditi vani, radili smo u sakristiji. I tako smo se zadržavali u sakristiji i izvanjskim radovima sve do 5. veljače.

            Poslije 5. veljače prekinuli smo radove u sakristiji i vratili se izvoditi ih do kraja 20. kolovoza 2011. U isto vrijeme dok smo izvodili radove u sakristiji, radili smo sve do 26. kolovoza i u prizemlju zvonika. Malterske radove u zvoniku i sakristiji završili smo s molerajem 26. kolovoza.

            Poslije 26. kolovoza u sakristiji nam je ostalo još izvesti radove na klupici i sitnim krpanjima. Postavljanje klupice i maltersko krpanje izvodili smo 20. i 21. listopada 2011.

Zvonik – moleraj

            Molerske radove u zvoniku, s vrha do dna izvodili smo u više navrata. Prizemlje zvonika ili pokrajnju sakristiju s podnim dijelom morali smo uklapati s podom svetišta, zbog toga nismo mogli niti izvoditi molerske radove od vrha do dna, ostajalo nam je za kasnije izvesti završne radove u prizemlju zvonika. Onoga časa kada smo usuglasili visine dna poda u zvoniku i poda u svetištu mogli smo prići završavanju molerskih radova u prizemlju zvonika. Završne radove u prizemlju zvonika izvodili smo u isto vrijeme s radovima u glavnoj sakristiji od 22. do 26. kolovoza 2011.

Viseće arkade

            Uvod. U početnim zahvatima na obnovi crkve nismo znali kako i na koji način izvesti spoj između vijenca i zidova na crkvi. Već smo rekli da smo crkvu sa serklašima dograđivali u betonskim zahvatima. Da bismo sve betonske zahvate obložiti kamenom, bilo nam je potrebno mnogo novca. Drugo razmišljanje išlo je prema izradi kamenih visećih arkada, i taj zahvat bi zahtijevao mnogo novca. Treće razmišljanje je išlo prema izlijevanju betonskih visećih arkada u kalupima na zemlji, i montiranju ispod vijenaca na crkvi i zvoniku. Odlučili smo se na treći zahvat.

            Betonske viseće arkade izlijevali smo u Sokolu i prevozili ih u Kruševo. Prvi dio arkada prevezli smo 2. lipnja 2010., a 4. lipnja počeli s montiranjem na zvonik. Nakon montiranja visećih arkada, tražili smo prihvatljive boje na arkadama. Uklopiti boju arkada s postojećim fugiranim kamenom bilo je zaista teško. Donosili smo više traženih boja, nijanse boja su se različito uklapale s kamenom i postojećim okolišem i konačno smo se odlučili na lugastu boju. Lugastu boju smo uzeli zbog uklopljenosti s kamenom crkve i prirodnim okolišem.

Zvonik – radovi u donjem dijelu

            Završavanjem limarskih i svih drugih zahvata na krovu svetišta (osim postavljanja crijepa) prešli smo demontiranju skele na svetištu i premještanju na zvonik. Premjestili smo skelu na kako bismo otpočeli završne radove na vanjskim zidovima zvonika: pjeskarenju, pranju i fugiranju kamena. Skelu smo premjestili 10. svibnja 2010., a započeli s pjeskarenjem zvonika 15. svibnja.

            Dijelove zvonika koji su povezani uza zidove lađe i zidove svetišta radili smo uklopljeno s radovima na svetištu i zidovima lađe crkve. U radovima smo morali paziti na usklađenost radova da bismo na taj način izbjegli različitost zahvata, odnosno različitost nijansa boja na fugama i zidovima. Sve vanjske radove na zvoniku završili smo 15. lipnja 2010.

Svetište – unutarnji zidovi

            Uvod. Teško nam se bilo odučiti kako uraditi završne zidove u unutrašnjosti cijele crkve, a osobito u svetištu. U lađi crkve odlučili smo ostaviti stupove bez maltera, fugirane, a u svetištu stupove i središnju ložu fugirati, a sve drugo završiti malterom.

            Sve završne radnje u svetištu izvođene su usklađeno. Usklađeni radovi odnosili su se na: nabacivanje maltera u dijelove gdje smo planirali da zid bude nabačen malterom, zidanje polustupova, oblaganje serklaža kamenom, fugiranje zidova u dijelovima gdje smo planirali da kamen bude vidljiv i fugiran.

Svetište – oblaganje serklaža kamenom

            Kad smo se odlučili kako završiti zidove u svetištu, ravnajući se prema odlučenom, započeli smo radove. Već je rečeno da smo zidove sa serklažom podizali do metra visine, a da bismo ujednačili kamene zidove s dograđenim betonskim serklažom, morali smo betonski serklaž oblagati kamenom. Serklaž koji je skriven između svoda i krova nije morao biti oblagan kamenom, ali oni dijelovi koji će se poslije postavljenog svoda vidjeti morali su biti oblagani kamenom. Radove na oblaganju serklaža kamenom započeli smo 30. lipnja 2010.

Svetište – polustupovi

            Da bismo uspjeli postići zamišljeni svod u svetištu, morali smo zidati šest novih polustupova. Polustupove sa savršenim kapitelima trebalo je zidati da bismo postigli razvedeni neoromanički svod.

            Kamen za stupove. Početkom zidanja polustupova naišli smo na problem i dilemu gdje naći kamen za polustupove. U potrazi na više mjesta uspjelo nam je u dogovoru s Lovrom Kordićem o našem trošku staru Lovrinu kuću srušiti, a kamen iskoristiti za potrebe zidanja polustupova u svetištu. Zidanje polustupova započeli smo 30. lipnja 2010., a završili 9. prosinca 2010.

Pročelje crkve – završni radovi

            Postojeće pročelje bilo je djelomično završeno kamenom, a djelomično betonom. Betonski dijelovi su bili izraženi oko portala te na više dijelova na pročelju. Portal smo morali u većim postotcima nanovo kamenom zidati. Beton smo štemali, a kamen ugrađivali. Radove na visećim arkadama i istaknutim dijelovima (greda i polustupovi) započeli smo 10. studenoga 2010. Od navedenoga datuma, zavisno od vremenskih okolnosti, radove smo izvodili na pročelju crkve i u unutrašnjosti. Radove na pročelju završili smo 13. prosinca 2010., i bio nam je to radostan dan. Dugo su se izvodili radovi na crkvi, a sada kad smo skidali skelu ugledalo se pročelje onako kako smo ga zamišljali.

            Farbanje arkada. Ukazalo se prihvatljivo vrijeme 9. prosinca za farbanje visećih arkada na pročelju crkve. Sve smo radnike odredili za farbanje, od početka radnoga dana do 13 sati farbanje je bilo završeno.

            Završni radovi oko glavnih ulaznih vrata s unutarnje strane. Nakon postavljanja glavnih ulaznih vrata na crkvi (postavljena 19. listopada 2011.) ostalo nam je urediti portal crkve, i unutrašnjost oko vrata. U tri dana 20., 21., 23. listopada bili su završni radovi oko vrata. Riječ je o nabacivanju završnoga sloja maltera s unutarnje strane vrata sve do ispovjedaonice, te s druge strane sve do stola za tisak, a na pročelju je trebalo fugirati oko postavljenih vrata.

Lađa crkve – malter

             Završavajući radove na svodu crkve prešli smo na radove u crkvi na dijelovima zidova koji su nabačeni malterom. Započeli smo 10. prosinca 2010. nabacivati špric i postavljati reibic mrežu na zidovima u visinu do tri metra, tj. onaj dio visine zidova koji se mogao nabacivati s poda i postavljenih bačava. Odmah su rađena jedan za drugim dva sloja maltera.

Završavajući radove na pročelju crkve i skidajući skelu s pročelja (13. 12. 2010.), skelu smo montirali u lađi crkve u dijelovima koje smo trebali nabacivati malterom. Nabacivanje maltera u lađi crkve izvodili smo sve do pred Božić i nastavili raditi odmah poslije Bogojavljenja. Nakon Bogojavljenja u isto vrijeme izvodili smo radove na malterskim dijelovima zidova u crkvi, na vijencu oko crkve i parteru ispred crkve. Radovi su se odnosili na nabacivanje šprica, grubog maltera, postavljanje fašni, postavljanje rajbic pletiva, nabacivanje malterskog ljepila, finiranje i farbanje. Uz ravne plohe u lađi crkve i u svetištu posebnu pozornost smo morali obraćati prema malteru oko prozora. Polukrugovi i ivice zidova trebalo je precizno izvoditi. Radovi na zidovima u crkvi koji su završeni malterom i konačno farbanjem izvođeni su od 10. siječnja 2011. do 25. lipnja 2011.

            Poslije završenoga farbanja u crkvi ostalo nam je staviti vitraje i završiti malterske zahvate oko vitraja. Postavljanje vitraja završili smo 20. listopada 2011., a završni moleraj oko vitraja izvođen je od 18. do 22. studenoga 2011.

            Tijekom 2013. prije prijelaza iz dvorane u crkvu (20. 10. 2013.), na više mjesta po crkvi zbog uklapanja novopostavljenih klupa, stolica, probijanja zida za potrebe elektrokablova, te oko prozora trebalo je sve detaljno po crkvi obići, malterom i silikonom premazati i time završiti radove do u detalje po cijeloj crkvi. Završni radovi moleraja (farbanja) izvođeni su od 24. kolovoza 2013. i prema potrebi sve do 20. listopada 2013.

Fugiranje polustupova u unutrašnjosti crkve

            U razmišljanju kako završiti unutrašnjost crkve, odlučili smo polustopove fugirati, a ravne površine završiti malterom. Radove na pjeskarenju, fugiranju stupova u lađi crkve izvodili smo od 13. do 18. prosinca 2010.

            Fugiranje polustupova u svetištu izvođeno je sa zidanjem koje je izvođeno od 30. lipnja 2010., do 9. prosinca 2010.

Svod

Lađa crkve – svod

            Svod u crkvi istaknut je u dva dijela: svod lađe i svod svetišta. U završnim radovima na svodu crkve odučili smo se prvo izvesti radove na svodu lađe crkve, a potom na svodu svetišta.

Svetište – svod

            Početni radovi na svodu u svetištu odnosili su se na postavljanje skele. Montiranje skele započeli smo 27. lipnja 2011. Postavljanje željezne konstrukcije u svetištu bio je prezahtjevan i precizan zahvat. Kad se gleda sadašnji završni sloj svoda, treba imati u vidu da je cijeli svod obješen na željeznu konstrukciju. Radovi na željeznoj konstrukciji započeli su 29. lipnja 2011., a završeni 4. srpnja 2011.

            Po željeznoj konstrukciji postavljene su gips ploče. Gips ploče postavljane su u tri sloja. Rad s gips pločama započeli smo 4. srpnja 2011.

            Usklađeno s radovima na gips pločama malterske radove na zidovima, fugiranje polustupova i farbanje svoda u završnim zahvatima izvodili smo 19. kolovoza 2011.

            Usklađivanje svoda s kapitelima. Kapiteli su postavljeni prije postavljanja željezne konstrukcije. Konačno usklađivanje kapitela sa svodom izvodio smo 12. kolovoza 2011. Usklađivanje smo izvodili s vijcima.

Kapiteli

Lađa crkve – kapiteli

            Razgovori o kapitelima i rozetama na crkvi započeli su tijekom 2009. ali sve do 27. travnja 2010. nije se ništa činilo jer nismo bili došli do te stavke da rješavamo pitanje kapitela i rozeta. Mjerenje za kapitele i rozete izvršeno je 27. travnja 2010., i tada smo dogovorili cijenu kapitela i rozeta: metar kapitela bi došao 250 KM, a velika rozeta 3.000 KM.

            Kapiteli su rađeni u klesarskoj radnji “Gračine” u Ljubuškom. Probni kapitel urađen je u svibnju 2010., a postavljan je u crkvi 15. svibnja 2010. Na probnom kapitelu ogledali smo nedostatke i nastojali ih izbjegavati na drugim kapitelima. Sve kapitele u lađi crkve i na slavoluku postavili smo do 24. kolovoza 2010.

Svetište – kapiteli

            Mjere za kapitele u svetištu napravili smo 24. kolovoza 2010. Mjere su premjerili radnici kamenorezačke radnje “Gračine”.

Vanjski polustopovi – kapiteli

            Kapitele na vanjskim polustupovima pilali smo od domaćega kamena. Kamen je pilan uravno i štokovani. Ugrađivanje i pilanje izvođeno je zajedno s radovima na pojedinoj vanjskoj dionici zida.

Radovi na vanjskim zidovima crkve

Otvori na crkvi – prozori i vrata

            Uvod. Oko prozora i vrata tijekom zidanja crkve nije postavljan kamen nego beton. U sadašnjim radovima odlučili smo beton štemati i ugrađivati, lijepiti kamen. Rad u štemanju betona i ugrađivanju kamena nije bio nimalo lagan zahvat. Trebalo je štemati, a pri tome paziti da se zidovi ne obruše. Po tome smo trebali tražiti kamenolom koji ima kamen slične kvaliteti i boje s već ugrađenim kamenom na zidovima crkve. U potražnji sličnoga kamena na više mjesta smo pokušali kopati i tražiti u susjednim ogradama oko crkve, ali smo gledali i više starih kuća i štala po Kruševu. Poslije pronalaska trebalo je pilati kamen u profilu “L” i lijepiti oko prozora i vrata, a za ugradnju kamena oko glavnih vrata trebali smo pilati kamene plohe u obliku kapitela i stupova.

Štemanje i ugradnja kamena na otvorima crkve

U usklađenim zahvatima na otvorima za prozore i vrata izvodili smo pet radnji: štemanje betona, pilanje kamena, štokovanje kamena, ugradnju kamena i malterske zahvate oko prozora i vrata (malterske zahvate izvana i iznutra). Radove smo započeli 4. rujna 2010. i izvodili ih sve do 11. srpnja 2011.

U istom razdoblju izvodili smo radove na pročelju crkve (štemanje betonskih dijelova na pročelju i ugradnja kamena, štemanje oko rozete, postavljanje visećih arkada, pjeskarenje cijelog pročelja, fugiranje, gletovanje visećih arkada i farbanje).

Na južnoj strani crkve, radovi na otvorima prozora završeni su 20. listopada 2010. Ovim završavanjem i skidanjem skele završili smo sve radove na južnoj strani vanjskoga dijela crkve.

Klupice u crkvi i izvan crkve

            Tijekom radova na zidovima crkve, kako iznutra tako i izvana, odlučili smo da vanjske i unutarnje klupice uradimo u kamenorezačkoj radnji “Gračine” iz Ljubuškoga. Klupice su rađene od istoga kamena – Crveni grm. Vanjske klupice su štokovane i narezane svako deset centimetara. Unutarnje su brušene i lakirane. Ugrađivanje klupica na pozicije izvodili su radnici kamenorezačke radnje “Gračine”. Rad s mjerenjem klupica i postavljanjem započeli smo 13. rujna 2010.

Zid crkve – izvana

            Prije početka završnih radova na vanjskim zidovima obilazili smo nekoliko crkava po Hercegovini na kojima je kamen na vanjskim zidovima fugiran. Poslije obilaska, isprobavanja više nijansa fuga, odlučili smo 10. srpnja 2010. započeti s pripremnim radovima na sjevernoj strani zida. Pripremni radovi za fugiranje odnosili su se na pjeskarenje i pranje kamena i zidova. Ovim početkom i ovim datumom konačno smo prestali tražiti varijante i razgovarati s bilo kim o mogućnostima i načinima. Odlučili smo se na fugiranje zidova. Opći zahvati na zidovima s fugiranjem završeni su 24. kolovoza 2010.

Viseće arkade na crkvi

            Nismo se mogli odlučiti kako završiti zidove ispod serkaža crkve. U razmišljanju da izvodimo ukrase, viseće arkade s kamenom, uvidjeli smo da će nas to skupo koštati. Odlučili smo se ovaj put izraditi viseće ukrasne arkade betonom. Upravo identične arkadama urađenim i postavljenim u obnovi zvonika 1990.

            Napravili smo početkom svibnja 2010. nekoliko kalupa u Sokolu i u više navrata ih izlijevali dok ih nismo sve izlili. Probno postavljanje visećih arkada izveli smo 18. svibnja 2010. Vidjeli smo da će se arkade s kamenom uklopiti. Ostalo nam je pronaći prihvatljivu boju kojom ćemo ih obojiti.

            Uz postavljanje arkade svugdje ispod serklaža na crkvi trebalo je oko arkada postavljati kamen. Kamen smo pilali na tri centimetra debljine i lijepili na betonske podloge oko arkada.

Završni radovi na fasadi crkve

            Završni radovi na fasadi crkve izvođeni su iznad svetišta. U naknadnim radovima trebali smo naći mjesto gdje izvesti ventilaciju crkve. U potražnji mjesta odlučili smo se izvodnu cijev postaviti iznad svetišta. Radove na probijanju zida, postavljanju cijevi za ventalaciju i završne obrade izvodili smo u razdoblju od 1. i 2. srpnja 2011.

Boja fuga

Boja fuge bila nam je od početka zagonetno pitanje. Govori se da je boja fuga na hrvatskim kućama vodila prema crvenkastoj nijansi. Dobivali smo prijedloge s mnogih strana da takvu boju fuga primijenimo i na crkvi. Da se ne bi zalijetali odlučili smo 2. rujna 2009. na pročelju crkve fugirati nekoliko kvadrata kamena s više varijanta boja fuga. Uzimali smo pržinu “neretva”, cement (bijeli), kreč, crvenu boju, crvenicu zemlju… i miješali više boja. Ostavili smo da se osuši. Sve su boje stajale na pročelju crkve. Kako je tko dolazio u obilazak radova na crkvi, tako smo pitali koja bi boja fuge bila najprihvatljivija i najprikladnija. Slušali smo mišljenja i konačno se odlučili na izvedenu boju fuge.

Parter i vijenac oko crkve

            Poslije Bogojavljenja 2011. odlučili smo izvoditi radove u crkvi na dijelovima zidova koji su nabačeni malterom, na vijencu oko crkve i parteru ispred crkve. Zavisno od vremena izvodili smo radove. Ako je vrijeme bilo kišno i hladno, izvodili smo radove u crkvi, a ako je bilo prihvatljivo, izvodili smo radove na vijencu i parteru crkve.

            Tijekom 2013., a prije prijelaza iz dvorana u crkvu, trebalo je uraditi dodatne radove na vijencu oko crkve i na parteru ispred crkve. Na vijencu smo trebali popraviti stanje na odvodnim kanalima i šahtovima. Na parteru uskladiti stube prema visinama i gazištima. Navedene radove izvodili smo u kolovozu 2013. i završno s fugiranjem 14. i 18. listopada 2013.