Jure Kordić – neumorni čitatelj katoličkoga tiska

Jure kordić kod kapelice - većaCrkva na kamenu (Godina XXXV. – broj 12(409) – prosinac 2014. str. 20) objavila je tekst o Juri Kordiću sa Sretnica. Tekst je objavljen povodom 50. obljetnice redovitog primanja Glasa koncila i redovitog čitatelja Crkve na kamenu te Naših ognjišta. Naslov teksta je „Neumorni čitatelj katoličkoga tiska“. Vijest objavljujemo u cijelosti.

Neumorni čitatelj katoličkoga tiska

Da čitanje i primanje katoličkoga tiska za jednoga pretplatnika znači izraz crkvenosti, domoljublja, rodoljublja i povezanosti s rodnim krajem, materinjim jezikom, kulturom katoličkoga i hrvatskoga kraja uvjerio nas je Jure Kordić iz župe Kruševo. Naime, Jure je vjerni pretplatnik Crkve na kamenu od njezina prvog broja 1980., a osim Crkve na kamenu pretplatnik je i Glasa Koncila i Naših ognjišta. Povod što spominjemo Juru jest pedeseta obljetnica kako prima Glas Koncila, otkako su mu o Ilindanu davne 1964. prvi brojevi došli u ruke. Jure ističe kako je primanje ovih katoličkih tiskovina, u dalekoj Australiji gdje je živio, te kasnije u Njemačkoj, bio znak pripadnosti Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu. Jure je rođen na Sretnicama, župa Kruševo, 11. prosinca 1944. Kao mladić, ne našavši mogućnost za životnu egzistenciju na prostorima rodnoga kraja, otisnuo se 1966. s mnogim svojim vršnjacima u daleku Australiju. U Australiji je ostao sve do 1970. Početkom 1971. otišao je u Njemačku, u Mannheim. Oženio se s Nadom Ostojić iz Bijakovića 1980. U braku s Nadom ima troje djece. U Mannheimu je ostao sve do mirovine. Na Sretnice se vratio 2010. sa suprugom i sinom Boškom.

Dok je još bio u tuđini, Jure se zavjetovao da će podići kapelicu pokrajputaš na Sretnicama. Uz pomoć dobrih klesara, tijekom 2012. god., izgradio je kapelicu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji. Vjernom primatelju Crkve na kamenu i drugih vjerskih glasila čestitamo sedamdeseti rođendan, te neka njega i njegovu obitelji prati zagovor Blažene Djevice Marije kojoj je u čast sagradio prelijepu kapelicu.