Groblja i kapelica na grobljima

groblje - velikaOvaj naslov i tekst su povezani s naslovom i tekstom ” Dvadeset i pet godina u župi Kruševo od 1989. do 2014.” vidi ovdje

U Kruševu imaju tri groblja i tri kapelice na grobljima: Sajmište, Krivodol i Sretnice. Tijekom dvadesetpetogodišnjega djelovanja u župi nisam se mogao u punom zamahu upuštati u obnovu grobalja i kapelica na grobljima. Kad se ukazivala potreba za obnovom ili izgradnjom kapelica pokušavao sam na sastancima i razgovorima motivirati domaćinstva koja su povezana s pojedinim grobljem da se oni sami organiziraju.

Kapelica na Sajmištu

Na Sajmištu 1998. zatekao sam groblje suhozidinom obzidano, bez staze unutar groblja, grobovi i grobnice bez ikakva rasporeda kopani i postavljeni. U groblju je bila kapelica s malim predvorjem, otvorena bez vrata. Služila je za ostavu vreća cementa, kreča, rizla, pržine i ostalog. Krov je bio u sredini slomljen i curio u cijelosti. Izgled kapelice bio je neukusan i vrlo ružan. Organizirati tri sela (Selišta, Podgorje i Čula) da se nešto učini na kapelici i na uređenju groblja bilo je teško. Vidjevši da ne će ići s rušenjem stare kapelice i izgradnjom nove u organizaciji sela, odlučio sam na sebe preuzeti obvezu da se napravi projekt, sruši stara (bilo ju je nemoguće renovirati) i započne izgradnja nove kapelice. Nova kapelica je planirana kao tabernakul u starohrvatskim crkvama otvoren na sve strane. Pozicija kapelice je zahtijevala otvorenost na se strane. Drugi razlog što se kapelica nije gradila zatvorenog tipa bio jest da se ne bi ponovo pretvorila u grobaljsku ostavu a ne kapelicu, a htjelo se da djeluje vizualno na cijelo groblje.

Razgovori sa Župnim vijećnicima o rušenju stare kapelice i izgradnji nove započeli su 19. 3. 1998. Otada pa sve do 31. 5. 1998. održano je desetak sastanaka: sastanci s domaćinima pojedinog sela, izbor po dvojice predstavnika iz sela za izgradnju kapelice, podjela ponuda za izgradnju, otvaranje ponuda itd.

Otvaranjem ponuda izgradnja kapelice na Sajmištu povjerena je Tomasu Bevandi. Izgradnja je započela 31. 5. 1998., a konstruktivno je završena 5. 9. 1998. Kapelica je završena samo u betonskim dijelovima, daljnji radovi nisu do sada (listopad 2014.) nastavljeni. Kapelicu treba završiti oblaganjem kamenom, popločavanjem poda, postavljanje oltara.

Daljnji radovi na groblju odnosili su se na rušenje postojeće suhozidine oko groblja, izmicanje groblja na sve strane da bi se dobila staza, a na sjevernoj strani groblje se proširilo za potrebe ukopa. Bez staze bio je vrlo nespretan prilaz grobnicama. Po sredini groblja bilo je nemoguće napraviti stazu, stoga je izgrađena oko groblja. Poslije proširivanja groblje je obzidano betonskim zidom sa stupovima s idejom da se stave željezne cijevi za ogradnu (cijevi nisu stavljene). Staza oko groblja je betonirana. Svi navedeni radovi povjereni su Jozi Vrebcu i osnovanoj udruzi “RK groblje Sajmište”. Radovi na proširivanju groblja i ostalih rečenih zahvata izvođeni su od početka 2006. i nastavljeni u 2007. Zamišljeni radovi do kraja nisu završeni zbog financijske nemogućnosti.

Kapelica na Sretnicama

Zatečeno stanje na sretničkom groblju 1989. Dolaskom u Kruševo našao sam sretničko groblje obzidano betonskim zidom, ograđeno željeznom ogradom, započetom kapelicom i ozidanom do vrha zidova. Stara kapelica se koristila za misna slavlja. Početkom 1990. započelo se na Sretnicama govoriti i poticati domaćinstava Sretnica i ukopnike groblja da se kapelica završi. Radovi na završetku kapelice započeli su 15. 3. 1990. Već se započelo zapinjati s financiranjem. Da bi se i jače narod motivirao za financiranje u izgradnji kapelice, odlučeno je da se stara kapelica sruši i na taj način da se svi na Sretnicama prisile da završe kapelicu jer se nema gdje Misa govoriti. Odlučeno, učinjeno! Nakon rušenja stare kapelice, ubrzano se nastavilo sa završavanjem radova na započetoj (započeta u prvoj polovici osamdesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme župnikovanja don Vinka Brkića), a ne završenoj kapelici. Optimalni radovi za korištenje kapelice su završeni 10. 5. 1990. Misno slavlje u kapelici, odnosno ispred kapelice bilo je 11. 5. 1990. U kasnijim zahvatima kapelica je završena.

Kapelica na Krivodolu

O krivodolskom groblju i kapelicama u njemu napisao sam povodom blagoslova sadašnje kapelice tekst s više stranica o povijesti groblja i kapelicama u njemu.

Zadnja obnova i dogradnja groblja započela je 10. 7. 1999. i trajala je do 30. 10. 2005. Tijekom obnove i dogradnje učinjeni su sljedeći zahvati: groblje je prošireno, obzidano betonskim zidom sa stupovima i željeznim cijevima za ogradu, postavljena nova kapija, uređena staza unutar groblja, uređeno parkiralište i više puta nasipano, dovedena rasvjeta do groblja, izgrađena nova kapelica. Sve radove su organizirali, financirali i izvodili sami Krivodoljani. Kapelica je blagoslovljena 30. 10. 2005.