Godina sjećanja, simpozij i zbornik o don Anti Romiću

Don Ante Romić, svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, višegodišnji župnik Kruševa, kancelar u Biskupiji za vrijeme uzničkih dana biskupa Čule, rođen u Poklečanima, župa Rakitno, rođen 21. 10. 1903., bio je osoba koja je ostavila dubok trag u životu Kruševljana i jasan otisak u biskupiji i Ordinarijatu u Mostaru u teškim vremenima poraća Drugoga svjetskog rata.

Povodom stote godišnjice od don Antina rođenja odlučeno je da se tijekom 2001. njemu u spomen, a poticaj živućima održi simpozij i napiše zbornik.

Prije početka pripreme za simpozij i zbornika ono što sam o don Anti znao bilo je malo ili nimalo. Simbolika o premalenom poznavanju te ponosne osobe iz mutnih vremena simbolično govori i samo jedna fotografija koja se nalazila u sakristiji župne crkve, a upuštajući se u pripreme pronašlo se stotinu fotografija, tako je bilo i s mojim poznavanjem ovoga zanimljivog i veselog lika.

Godinu dana prije simpozija u župnoj zajednici nazvali smo “Godina sjećanja”. Za to vrijeme smo se potrudili uključiti i narod Kruševa u prikupljanje “radnog materijala” o don Anti, a u “Godini sjećanja” imali smo česte liturgijske susrete u crkvi.

U “Godini sjećanja” u isto vrijeme smo se pripremali za Pučke misije i simpozij o don Anti. Povodom priprema tiskali smo mjesečno župni listić, a jedan broj župnoga lista Kamenjak bio je posvećen don Anti.

U početku ušao sam u pripreme s neizvjesnošću, nisam znao na što bi se moglo izići na kraju, s uspjehom ili neuspjehom. Viziju kraja nisam mogao naslutiti. Ipak, pretpostavljao sam da ću uspjeti pronaći štogod “radnoga materijal” za uspješan simpozij i uspješno tiskan zbornik.

Trud se isplatio. Poslije listanja pismohrana, arhivskih fascikala i registratora, poslije razgovora s mnogim i mnogim osobama i potražnje fotografija došlo se do dovoljnoga i više od toga “radnoga materijala”. Kad se prikupilo dovoljno “radnoga materijala” više nije bilo ni straha da se 11. listopada 2003. ne će moći organizirati simpozij, a poslije simpozija i zbornik o don Anti.

Sudionici na simpoziju i u zborniku s naslovima tema koje su obradili:

– fra Šime Romić: Biografija don Ante Romića

– Ratko Perić, biskup: Duhovni lik don Ante Romića

– don Josip Čirko: Radnik na njivi Gospodnjoj

– don Ljubo Planinić: Don Ante Romić u crkvenoj administraciji

– don Tomo Vukšić:Don Ante Romić biskupov delegat, suradnik u Biskupskom ordinarijatu i prijatelj svećenika

– don Ante Pavlović: Don Ante Romić, katolički pisac

– prof. Ivan Kordić: Sretnička tragedija u spisima don Ante Romića

– don Luka Pavlović: Don Ante Romić kao graditelj

– don Ilija Drmić:Svećenici i vjernici o don Anti Romiću

– don Dražen Kutleša: Osnutak župe Kruševo i župnici franjevci u spisima Biskupskog ordinarijata u Mostaru.

– don Ljubo Planinić: Don Ante u fotografijama

– don Ljubo Planinić: Popis don Antinih objavljenih i neobjavljenih članaka